Tę sałatkę ryżową zaczęłam robić nieco inaczej. Teraz dorzucam do niej pożywny składnik

Dodano:
Sałatka ryżowa Źródło: Shutterstock / vivooo
Sałatka ryżowa to prosty sposób na sycącą przekąskę i na przerobienie nadwyżki ugotowanego ryżu. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bo wystarczy dorzucić do ryżu kilka składników. A jest naprawdę smaczna.

Sałatka ryżowa dość często gości na moim stole. To dlatego, że robi się ją szybko, prosto i z niewyszukanych składników. Ja zwykle dorzucam do niej tuńczyka z puszki, co zajmuje dosłownie chwilę. Potem dokładam jeszcze kilka dodatków dla zaostrzenia smaku. Jednak ostatnio dodałam też składnik, który moim zdaniem pasuje do niej, jak ulał. A wcześniej nigdy nie wpadłam na to, by po niego sięgnąć. Sałatka wyszła przepyszna i pożywna.

Jaki ryż jest najlepszy do sałatki?

Ryż do sałatki powinien być ugotowany na sypko i pozostać ciut al dente. Dzięki temu sałatka będzie lepiej smakować, a ryż nie rozpadnie się w czasie mieszania. Na sypko da się ugotować ryż długoziarnisty oraz ryż parboiled. Jeśli chodzi o ryż długoziarnisty, to może to być ryż biały lub brązowy. Pierwszy szybciej się gotuje, za to drugi ma wyższą wartość odżywczą. Jeśli zaś chodzi o ryż parboiled, również nie wymaga długiego gotowania, a przy tym nigdy się nie skleja. Także możecie wybierać między tymi trzema rodzajami ryżu.

Jak zrobić sałatkę ryżową z jajkiem?

Ostatnio przetestowałam sałatkę ryżową z dodatkiem jajka i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Jajko dodało sałatce doskonałej konsystencji i smaku, a przy tym wzbogaciło ją w składniki odżywcze. Tak naprawdę dodałam do sałatki ryżowej dwa jajka ugotowane na twardo. Miałam je właśnie pod ręką, bo zostały ze śniadania. W innym przypadku to właśnie od ugotowania jajek i ryżu trzeba zacząć przygotowanie sałatki. Składniki te muszą bowiem wystygnąć, przed użyciem.

Przepis: Sałatka ryżowa z jajkiem

Sałatka ryżowa z dodatkiem tuńczyka z puszki, ogórka kiszonego i jajka

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 2 jajka
  • 1 puszka fileta z tuńczyka
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówRyż opłucz, zalej podwójną ilością wody, zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut. Zestaw go z ognia, pozostaw na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie ryż przemieszaj widelcem i pozostaw do wystygnięcia. Jajka umyj, ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek.
  2. Rozdrabnianie dodatkówFilet z tuńczyka rozdrobnij w puszce przy pomocy widelca. Ogórki kiszone pokrój w niedużą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Jajka pokrój w większą kostkę.
  3. Łączenie składnikówDo ryżu dodaj rozdrobnione składniki, całość wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z majonezem. Jeśli sałatka jest zbyt gęsta, możesz do niej dodać 1-2 łyżki zalewy z kiszonych ogórków.

Jak przechowywać sałatkę ryżową?

Sałatka ryżowa z dodatkiem tuńczyka, ogórka kiszonego i jajka musi być przechowywana w lodówce. Najlepiej przełożyć ją do zamykanego pojemnika i trzymać w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Ryż, ogórek i tuńczyk są co prawda dość trwałe, ale dodatek do sałatki jajka, surowej cebuli i majonezu sprawia, że w sałatce dość szybko zachodzą niekorzystne zmiany.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...