Tę sałatkę ryżową zaczęłam robić nieco inaczej. Teraz dorzucam do niej pożywny składnik
Sałatka ryżowa dość często gości na moim stole. To dlatego, że robi się ją szybko, prosto i z niewyszukanych składników. Ja zwykle dorzucam do niej tuńczyka z puszki, co zajmuje dosłownie chwilę. Potem dokładam jeszcze kilka dodatków dla zaostrzenia smaku. Jednak ostatnio dodałam też składnik, który moim zdaniem pasuje do niej, jak ulał. A wcześniej nigdy nie wpadłam na to, by po niego sięgnąć. Sałatka wyszła przepyszna i pożywna.
Jaki ryż jest najlepszy do sałatki?
Ryż do sałatki powinien być ugotowany na sypko i pozostać ciut al dente. Dzięki temu sałatka będzie lepiej smakować, a ryż nie rozpadnie się w czasie mieszania. Na sypko da się ugotować ryż długoziarnisty oraz ryż parboiled. Jeśli chodzi o ryż długoziarnisty, to może to być ryż biały lub brązowy. Pierwszy szybciej się gotuje, za to drugi ma wyższą wartość odżywczą. Jeśli zaś chodzi o ryż parboiled, również nie wymaga długiego gotowania, a przy tym nigdy się nie skleja. Także możecie wybierać między tymi trzema rodzajami ryżu.
Jak zrobić sałatkę ryżową z jajkiem?
Ostatnio przetestowałam sałatkę ryżową z dodatkiem jajka i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Jajko dodało sałatce doskonałej konsystencji i smaku, a przy tym wzbogaciło ją w składniki odżywcze. Tak naprawdę dodałam do sałatki ryżowej dwa jajka ugotowane na twardo. Miałam je właśnie pod ręką, bo zostały ze śniadania. W innym przypadku to właśnie od ugotowania jajek i ryżu trzeba zacząć przygotowanie sałatki. Składniki te muszą bowiem wystygnąć, przed użyciem.
Przepis: Sałatka ryżowa z jajkiem
Sałatka ryżowa z dodatkiem tuńczyka z puszki, ogórka kiszonego i jajka
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 150 g ryżu długoziarnistego
- 2 jajka
- 1 puszka fileta z tuńczyka
- 2-3 kiszone ogórki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówRyż opłucz, zalej podwójną ilością wody, zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut. Zestaw go z ognia, pozostaw na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie ryż przemieszaj widelcem i pozostaw do wystygnięcia. Jajka umyj, ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek.
- Rozdrabnianie dodatkówFilet z tuńczyka rozdrobnij w puszce przy pomocy widelca. Ogórki kiszone pokrój w niedużą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Jajka pokrój w większą kostkę.
- Łączenie składnikówDo ryżu dodaj rozdrobnione składniki, całość wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z majonezem. Jeśli sałatka jest zbyt gęsta, możesz do niej dodać 1-2 łyżki zalewy z kiszonych ogórków.
Jak przechowywać sałatkę ryżową?
Sałatka ryżowa z dodatkiem tuńczyka, ogórka kiszonego i jajka musi być przechowywana w lodówce. Najlepiej przełożyć ją do zamykanego pojemnika i trzymać w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Ryż, ogórek i tuńczyk są co prawda dość trwałe, ale dodatek do sałatki jajka, surowej cebuli i majonezu sprawia, że w sałatce dość szybko zachodzą niekorzystne zmiany.